Sivut

lauantai 18. heinäkuuta 2015

Avo- ja sulkutaivutus

Avo- ja sulkutaivutus ovat hevosta kokoavia kouluradan liikkeitä

Avotaivutus

Mikä?
Avotaivutus on liike, jossa hevonen liikkuu sisäpohkeen ympärille taivutettuna niin, että takaosa seuraa ratsastettavaa uraa ja etuosa siirtyy sen sisäpuolelle sisäetujalan astuessa ristiin ulkoetujalan eteen ja sisätakajalan liikkuessa kohti ulkoetujalkaa. Edestä ja takaa katsottuna hevosen jalat liikkuvat kolmella uralla (ulkotakajalka, ulkoetu- ja sisätakajalka sekä sisäetujalka). Hevosen tulee olla asettuneena kulkusuunnasta pois päin. Kouluradalla avotaivutus esitetään aina kootussa ravissa.

Miten?
Avotaivutus ratsastetaan taivuttamalla hevosta sisäpohkeen ympäri. Samalla myös asetetaan hevosta kevyesti sisäohjalla säilyttäen kuitenkin ulko-ohjan tuki. Ulko-ohja pitää yhdessä sisäpohkeen kanssa hevosen halutulla uralla niin, ettei se pääse kääntymään. Ulkopohje pitää huolen siitä, ettei hevosen takaosa pääse valumaan ulos. Avotaivutuksen ratsastamista helpottaa ajatus siitä, että kääntäisi hevosta voltille jatkaen kuitenkin suoraan, taivutetulla hevosella.

Miksi?
Avotaivutus auttaa hevosta astumaan paremmin takajaloilla alleen jolloin etuosa kevenee ja näin ollen liikkeellä kootaan hevosta. Avotaivutus nimensä mukaisesti myös taivuttaa hevosta ollen näin erinomaista jumppaa saaden hevosen kyljet venymään ja lavat irtonaisiksi. Avotaivutus opettaa ratsastajaa hallitsemaan hevosen etuosaa. 


Sulkutaivutus

Mikä?
Sulkutaivutus (uraa seuraten, travers) on liike, jossa hevonen liikkuu taivutettuna ratsastajan sisäpohkeen ympäri etuosa uraa seuraten ja takaosa sen sisäpuolella, niskastaan kevyesti asetettuna sisään päin. Liikkeessä hevosen ulkojalat astuvat ristiin sisäjalkojen yli. Hevonen liikkuu neljällä uralla, eli jokainen jalka omaa linjaansa pitkin. Kouluradalla sulkutaivutus esitetään joko kootussa ravissa tai laukassa. 

Miten?
Sulkutaivutus ratsastetaan taivuttamalla hevosta sisäpohkeen ympäri. Sisäpohkeella pidetään huoli siitä, ettei hevonen pääse kääntymään eikä kaatumaan sisäpohjetta vasten. Sisäohjalla asetetaan niskaa kevyesti säilyttäen ulko-ohjan tuki. Ulko-ohjalla voidaan säädellä hevosen asetuksen ja taivutuksen määrää sekä pitää ulkolapa hallinnassa. Ulkopohje siirtää hevosen takaosaa ulos. 

Miksi?
Kuten avotaivutus, myös sulkutaivutus kokoaa hevosta auttaen sitä siirtämään painoa enemmän etuosalta takaosalle ja polkemaan takajaloilla syvemmälle rungon alle. Sulkutaivutus on myös erittäin hyvää jumppaa hevosille venyttäen kylkiä ja auttaen lapoja irtonaisiksi. Sulkutaivutus opettaa ratsastajaa hallitsemaan hevosen takaosaa. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kun kommentoit, muistathan hyvät käytöstavat! Ilkeitä, ikäviä tai näissä tarkoituksessa kirjoitettuja kommentteja ei julkaista.
Negatiivisistakin asioista voi sanoa, ja virheistä huomauttaa, mutta teethän sen hyvien käytöstapojen rajoissa!

Kiitos kommentistasi!